ЗАБРАНЯВА СЕ ЛОВЪТ НА ПЕРНАТ ДИВЕЧ! Откриха огнища на птичи грип в страната.

Констатирани са три първични огнища с инфлуенца (птичи грип) по птиците в областите Видин, Враца и село Маноле. Пазарите за птици в цялата страна са забранени. Със заповед на изпълнителния директор от днес е забранен ловът на пернат дивеч. Това каза на извънредна пресконференция в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) зам.-изпълнителният директор на агенцията д-р Петя Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ е необходимо да се избягват контактите с диви прелетни птици, които са най-вероятният източник на инфекция и на домашните птици.

До момента имаме констатирани първични огнища в област Враца в едно дивечовъдно стопанство, от което впоследствие направихме връзка с две вторични огнища в област Видин, откъдето има продадени птици“, обясни д-р Петкова. По думите ѝ става дума за стопанство, в което се отглеждат полудиви патици и се пускат свободно в природата.

„Имаме първично огнище в село Ново село в птицевъден обект от тип „заден двор“, където се отглеждат около 25 домашни птици само за лични нужди“, поясни д-р Петкова.

Заразени се оказали и еднодневни патета от обект в село Маноле, област Пловдив.

„Миналата седмица на 14 декември бяхме уведомени от ЕК, че пратка с еднодневни патенца пътува за България от обект, който се намира в близост до зона на наблюдение на Унгария. Веднага разпоредихме клинични прегледи и взимане на проби“, обясни д-р Петкова.

По думите й те са се оказали положителни за високо патогенна инфлуенца.

През последните месеци епизоотичната обстановка в Европа по отношение на птичия грип е доста усложнена, само в рамките на месец и половина в Австрия, Германия, Дания, Италия, Унгария, Франция, Швеция, Швейцария, Холандия, Хърватска и Румъния има констатирани случаи на инфлуенца по птиците. Вероятно се касае за същия щам, коментира д-р Петкова.

Забранихме в цялата страна пазарите за птици. Извършват се засилени проверки„, уточни тя.

Забранен е и ловът на пернат дивеч. Необходимо да се избягват контактите с диви прелетни птици, които са най-вероятният източник на инфекция и за домашните птици.

Източник: БГЛОВ

Автор: ЛРД Сокол, гр.Казанлък

Share This Post On

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *