Кучета за подземен лов

Към тази група ловни кучета спадат над 20 породи, които са най-различни по телесни форми и цвят на косъма. Почти всички са английски породи. С изключение на дакела, те носят общото име териери. Използват се за ловуване на лисици и язовци.

Ягтериер

Ягтериер

Характеристики: Височината на холката при мъжките и женските е 33-40 см., а теглото им 9-10 кг. за мъжките и 7,5-8,5 кг. За женските. Телосложението е леко удължено и добре замускулено. Главата е пропорционална на тялото, със средно широк череп и слабо изразен стоп. Муцуната е дълга, с клиновидна форма и голяма, черно оцветена носна гъба. Челюстите са много здрави и силни, с ножицовидна захапка. Ушите са високо поставени, малки, V-образни по форма, отпуснати надолу и прилягащи към главата. Очите са малки, бадемовидни, с тъмно оцветяване. Шията е дълга, с много добре развита мускулатура, леко извита. Гръдният кош е средно широк и умерено дълбок. Гърбът е прав, леко издължен, добре замускулен. Крайниците са много стабилни, прави, средно дълги и с добре развита мускулатура. Лапите са малки и овални, с твърди възглавнички и събрани сводести пръсти. Опашката е високо поставена, в основата дебела и постепенно изтъняваща към края; купира се в ранна възраст. Носи се по-високо от нивото на гръбната линия, обикновено вирната нагоре. Космената покривка е гладка, твърда, гъста, добре прилепнала към тялото. Окраската е с основен черен цвят, с червени или жълторъждиви петна на муцуната, гърдите, бузите, веждите, вътрешната страна на крайниците и под опашката. Срещат се и екземпляри с тъмнокафява, червена, сиво-черна, жълто-червена и друга окраска, но повече се ценят кучетата с тъмна космена покривка. Допустими са неголеми бели петна на гърдите и лапите.

Предназначение: Tази порода кучета са с голяма активност и упоритост при подземен лов (на лисици, язовци). Добър следотърсач, поради което често се използва и за преследване на дивеч по следа (диви свине). Известен е с упоритостта си, голямото желание за борба и неизчерпаемата си енергия.

Източник: Ловен туризъм в България / Янчо Найденов/