Ловни полуавтомати

      Ловният полуавтомат е едноцевна пушка с магазин, събиращ от 3 до 5 патрона и с автоматично презареждане и изхвърляне на празната гилза. Дава възможност за повече бързи последователни изстрели.
Основна характеристика на оръжието е неговият калибър. Той се определя от диаметъра на цилиндричната част на цевта. По стандарт калибрите на гладкоцевните оръжия са:10, 12, 16, 20, 32, 41. Колкото по-голям е калибъра, толкова по-малък е диаметърът на цевта.
Ловни полуавтомати
    Най-използваните в Европа калибри са: 12,16 и 20. По-големият калибър има по-голяма поразяваща мощ, но пък пушката от по-голям калибър е по-тежка и с по-голям откат. Например за жени се препоръчва използването на 20-ти калибър.
     Друга важна характеристика на пушките е дулното стеснение или така нареченият шок. Пушки с цилиндрична цев без дулно стеснение дават по-голям кръг на поразяване и са удобни за стрелба на разстояние 35м. Колкото по-голямо е дулното стеснение, толкова сачменият сноп е по-концентриран и по-добър при далечната стрелба. За млади ловци са по-подходящи пушки със слабо – шокови цеви (слабо стеснение). Със сачми №11( D =1,5) се стрелят пъдпъдъци; с №7 (D=2,5) – яребици, бърнета; с №5(D=3,0) – диви патици и т.н. Едрият дивеч като диво прасе, елен се стреля с куршуми за гладкоцевно оръжие. Куршумите са оловни, подкалибрени, поставени в пластмасов контейнер и разнообразни по форма и тегло. Дават задоволителен бой 50-70м.