Кого возят скъпите джипове закупени от горски стопанства ?

Начало Форуми ЛОВ Бракониери Кого возят скъпите джипове закупени от горски стопанства ?

Преглеждане на 0 раздела отговори
 • Автор
  Публикации
  • #1682
   Hristo Zahariev
   Участник

   Скъпите джипове, с които преди година скандално се сдобиха няколко горски стопанства в страната, се оказа, че в момента возят политици. Три от държавните горски предприятия са предоставили напълно безплатно луксозните си придобивки на Националната служба за охрана (НСО), предаде bTV.

   Точно преди година земеделският министър Десислава Танева и шефовете на държавните предприятия старателно ни убеждаваха, че на горските им трябват точно такива коли: с кожен салон и климатизирани седалки – т.е. такива, които се затоплят и охлаждат; монитори за задните места, паркинг сензори с камера за обратно виждане и още десетки екстри, които вдигат цената на всеки от джиповете до 200 хил. лв.

   Сделката с колите скандализира и с още един детайл – обществената поръчка беше спечелена от съученик на земеделския министър Десислава Танева. Възложители на поръчките са подчинените на Танева четирима директори на горски стопанства в Благоевград, Сливен, Смолян и Габрово.

   И министърът, и шефовете на стопанствата тогава ни убеждаваха, че инвестицията ще се върне от платежоспособни ловци чужденци.

   Сега разкриваме обаче, че всъщност возят… най-охраняваните държавни мъже. А зад волана на един от тях лично е сядал премиерът в оставка Бойко Борисов.

   Колите не са останали в предприятията и три месеца, твърдят служители в стопанствата, тъй като са дадени безвъзмездно на Националната служба за охрана.

   „Предоставен е за изпълнение на държавни задачи (…) Нямахме такава идея. Естествено, че го купихме за нашите нужди”, обяснява Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП – Благоевград.

   Възвръщаемост на инвестицията няма и в предприятието в Сливен.

   „Нашият (автомобил – б.ред. ) доколкото знам, но не съм сигурен, е предоставен на НСО за употреба”, каза зам.-директорът Михаил Михайлов.

   В Габрово пък въобще са се разминали с придобивката – поръчката не се е състояла.

   Ловци не са се качвали и в скъпия джип в Смолян. Той също е даден на службата, която охранява първите мъже в държавата. Вместо за ловни излети в гората джипът се използва в кортежа на министър-председателя.

   Така в активи НСО ползва с над половин милион над бюджета си, който за тази година беше рекорден, а за догодина ще е още по-висок – 37 млн. лв.

   От пресцентъра на Министерския съвет коментираха, че за охраната и транспорта на премиера отговаря НСО.
   От службата пък заявиха, че законът дава право да ползва автомобили на други ведомства./bTV и БЛИЦ

   Очаквайте продължение по темата утре сутрин в „Тази сутрин” по bTV.

Преглеждане на 0 раздела отговори
 • Трябва да влезете в профила си, за да отговорите в темата.